אין אדם בוגר היום שלא חתם על חוזה אחד בחייו, בין אם זה בפתיחת חשבון הבנק הראשון שלכם, או שנייה לפני שנכנס לדירתו הראשונה. לא מעט פעמים תמצאו את עצמכם נדרשים לבחון פריטים בחוזה, לכתוב אחד עבור הצרכים שלכם, או חס וחלילה להיאבק משפטית מול הפרת חוזה. במאמר זה נבדוק 5 מקרים בהם חשוב לקחת עו״ד חוזים ואיך הוא יכול להגן על האינטרס שלכם.
חוזים נמצאים בהרבה יותר מקומות ממה שאתם חושבים
הידעתם כי משפטית, אפילו קבלת שובר כניסה לחניון יכול להיחשב לחוזה מחייב? נכון, לא חתמנו עליו פיזית, אבל לשון החוק מתייחסת למקרים אלו כהסכמות חברתיות תקפות. אמנם לא כל מקרה שכזה מצריך את התערבותו של עו״ד חוזים כדוגמת עורך דין שי סולטן, אבל אם נרצה לערער על הסכם כלשהו ,קיים מצב שנצטרך סיוע כזה.
5 סיבות לקחת עו״ד חוזים:
1. יצירה ועריכה של חוזים
לא מעט אנשים צריכים לנסח חוזה בשלב כזה או אחר בחייהם. אולי יש לכם דירה להשכיר, אולי אתם רוצים ליצור מסמך הסכמה עם שותף או עובד חדש בעסק. מה שבטוח זה שלא כל אחד יודע איך לכתוב חוזים שכאלו בצורה שתאפשר להם לעמוד במבחן משפטי. אם אין לכם את ההשכלה המשפטית הנכונה לזה, כתיבת חוזה היא דבר שעדיף להשאיר למקצוען כמו עו"ד חוזים.
2. ישוב סכסוכים והפרות חוזה
חוזה טוב לא ישאיר הרבה מקום לפרשנות, או לדמיון של החותמים. ועדיין, לא מעט מקרים של הפרות חוזה או סכסוכים מגיעים למקרים של בתי משפט בדיוק על פולמוסים שכאלו. במקרים כאלו (כתלות בבית הדין שנבחר לעניין) כדאי מאוד להצטייד בעו״ד חוזים שמבין לא רק את החוזים עצמם, אלא גם איך מפרשים אותם ואילו תקדימים אחרים יש בנושא.
3. ייצוג במקרה של ביטול חוזה
אם נפגעתם מהפרת חוזה, לדוגמה במקרה של בוס מתעמר, או מנהל שעבר על סעיף העסקה שלכם, אתם רשאים לבקש ביטול של החוזה. דבר זה יכול להתבצע באמצעות עו״ד לדיני חוזים. לרוב העילות בביטול חוזה יהיו מבוססים על הטעיה, גמירת דעת לא צלולה, או אפילו התנהלות ׳שלא בתום לב.
4. עו״ד חוזים יבין בנושאי הפיצויים שיגיעו לכם
אוקי, יש לכם עילה לתביעה, אבל על מה אתם תובעים בעצם? עו״ד חוזים ידע להבדיל בין סוגי הפיצויים השונים שעשויים להגיע לכם בקצה התביעה, כמו פיצויים שליליים, מוסכמים, פיצויים עם או בלי הוכחת נזק, ופיצוי חיובי. אם זה סינית בשבילכם, כנראה שעדיף לכם לקרוא למומחה.
5. חוזי יזמים והקמת חברות
העולם העסקי מביא אתו מורכבויות גדולות, במיוחד כשמדובר בהקמה של שותפות או יוזמה של עסק חדשה. בניגוד לחוזה העסקה רגיל, כאן קיימים לא מעט דקויות של צרכי סודיות, הגדרת מטרות הארגון, אחוזי שליטה בחברה ועוד – פרטים קריטיים שרק עו״ד חוזים מומחה יוכל לשבץ בתוך החוזה בקפידה.
לסיכום
בעוד שאין צורך לקרוא לתגבורת על כל מסמך לחתימה מהבנק, ישנם לא מעט מקרים בהם יידרש לכם עו״ד חוזים ממולח לצידכם. הוא יכול לשמור על האינטרסים שלכם טוב ביותר בזמן כתיבה, בירור סכסוכים, ייצוג בביטול חוזה, ואפילו ירחיב את הידע שלכם ויכניס סעיפים חשובים בזמן הקמת עסק עם שותפים.